Een wilde tomaat: Galapagostomaat

Net als bij chilipepers het geval is, bestaan ook van de tomaat wilde en gecultiveerde vormen. De tomaat die je in de schappen van de supermarkt zult tegenkomen is altijd een cultivar van de Solanum lycopersicum.

Sommige wilde broertjes van de tomaat hebben zich nooit laten temmen en eentje daarvan is de Galapagos tomaat (Lycopersicon Cheesemanii). Deze variant groeit, zoals zijn naam al aangeeft, op de in de Stille Oceaan liggende Galapagos Eilanden. Het is de eilandengroep waar Charles Darwin zijn evolutietheorie formuleerde doordat op ieder eiland vinken en schildpadden leefden die steeds iets van elkaar verschilden.
[Foto: www.tomatenzaden.nl]
Door de extreme isolatie van de eilanden zijn diverse unieke plantensoorten bewaard gebleven, waaronder de Galapagostomaat. Deze tomaat zal gedurende het groeiseizoen tot een kleine struik uitgroeien en kabn tot twee meter hoog worden. Een dag of zestig na het verpotten kunnen de kleine en geeloranje tomaten geoogst worden. De smaak wordt omschreven als een heerlijke, zurige tomatensmaak.

De Galapagostomaat groeit aan de kust in de sprayzone van de op de rotsen uiteenspattende golven. Het kruisen van deze tomaat met bestaande rassen levert een trostomaat op die meer bestand is tegen zilte omstandigheden.

Wil je eens proberen om deze bijzondere tomatensoort op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment