Tomaten en ALS

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) is een zeer ernstige spier- en zenuwziekte, waardoor de zenuwcellen en spieren langzaam afsterven. De oorzaak van ALS is nog niet precies bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar.

Recent onderzoek[1] lijkt aan te tonen dat een dieet waarin grote hoeveelheden carotenoïden zijn opgenomen het ontstaan of het verloop van ALS zou kunnen vertragen. Natuurlijk zijn alle carotenoïden gezond, maar tijdens het onderzoek bleek dat het voornamelijk beta-caroteen en luteine waren die de positieve effecten opleverden.

Eerder onderzoek[2] maakte al duidelijk dat oxidatieve stress een rol speelt bij het ontstaan van dit ernstige ziektebeeld.
[Foto: Andrzej Włodarczyk]
Tomaten bevatten alle vier belangrijke carotenoïden: alpha- en beta-caroteen, luteïne en lycopeen. Deze carotenoïden zijn eigenlijk de kleurstoffen van de tomaat, rode biet en wortelen. Ze hebben alle individuele gezondheidsvoordelen, maar ook de 'groepssynergie' is belangrijk. Daarom is het altijd verstandiger om de gezonde stoffen in hun natuurlijke omgeving te consumeren, dan om ze uit een potje of capsule te halen.

En inderdaad, op de foto staan deze keer heerlijke oranje worteltjes.

[1] Fitzgerald et al: Intakes of vitamin C and carotenoids and risk of amyotrophic lateral sclerosis: Pooled results from 5 cohort studies in Annals of Neurology - 2012 [2]
[2] Federico et al: Mitochondria, oxidative stress and neurodegeneration in Journal of the Neurological Sciences - 2012

No comments:

Post a Comment